Hoe tolerant is Nederland?

Nog twee dagen en we zitten in het mooiste klaslokaal van Nijmegen om meer te leren over (medicinaal) cannabisgebruik. Cannabis roept vaak diverse meningen op; in sommige kringen is het een controversieel onderwerp, anderen zijn weer trots dat ze de vrijheid hebben om een jointje te roken in een coffeeshop. Maar hoe tolerant is Nederland nou eigenlijk op dit gebied? En hoeveel verstand heeft de gemiddelde Nederlander over dit onderwerp? Wij gingen op onderzoek uit!

Afgelopen week zijn we op pad gegaan in Nijmegen om interviews te houden met voorbijgangers, studenten, hbo-docenten en andere medewerkers op een hogeschool in Nijmegen. Ook Hidde Siers, de spreker op onze allereerste Cannabis Conference, gaf zijn mening. Wij stelden vragen over de tolerantie in Nederland en wat Nederland kan doen om het beleid en onderzoek op dit gebied te verbeteren. Ook vroegen wij naar hun meningen over recreatief gebruik, medicinaal gebruik en of dit een onderwerp is die zij open kunnen bespreken met hun vrienden of familie.

Tijdens de interviews merkten we wat discrepanties in mensen hun gevoel over cannabis en de opmerkingen die zij hier over maakten. Iedereen was het er mee eens dat Nederland tolerant is tegenover cannabis, maar de opmerkingen zeiden soms het tegenovergestelde:

“Ik vind het een heel gek iets. Dat [cannabis] er wel mag zijn, maar hoe het er komt? Dat willen we niet weten.”

“Eerst waren we wel voorloper op het gebied van tolerantie in cannabis en nu worden we links en rechts wel een beetje ingehaald door andere landen daarin. […] Nu heb ik soms een beetje het idee dat we het maar houden zoals het is, maar dat is niet meer handig volgens mij.”

“Ik zou het niet kunnen bespreken. Mijn moeder heeft een keer gezegd bijvoorbeeld: Als ik er achter kom dat Remco marihuana gebruikt, dan kick ik hem het huis uit.”

Medicinaal gebruik daarentegen had geen discrepanties; iedereen vond dat medicinaal gebruik gelegaliseerd moet worden, mits dit wetenschappelijk onderbouwd is:

“Mijn beeld is dat [medicinale cannabis] nog niet kan bogen op een hele lange onderzoeksrepertoire, waaruit heel duidelijk is wat nou precies de effecten zijn en voor welk type problematieken [het gebruikt kan worden].”

Al met al denken wij dat er nog veel te behalen valt omtrent cannabis. Nederland werd gezien als het marihuana-mekka van de wereld en wij Nederlanders vinden onszelf nog steeds tolerant. Daarentegen loopt ons land inmiddels achter op dit gebied vergeleken met andere plekken zoals Canada. Hoe we Nederland kunnen innoveren en onze positie als voorloper terug kunnen krijgen, hebben veel mensen geen antwoord op. Gelukkig heeft Hidde hier wel een idee over, die hij toelicht in onze promo video. Één ding is in ieder geval zeker; we hebben nog heel wat voorlichting en wetenschappelijk onderzoek nodig, voordat we allemaal overtuigd zijn van (medicinale) cannabis haar kracht.

1 thought on “Hoe tolerant is Nederland?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *